Een huis vol internet

Tegenwoordig is internet niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Niet werkend internet kan zelfs bij veel mensen frustrerend zijn, dat ervaar ik namelijk ook zo. Een goed begin is het halve werk, wordt er wel eens gezegd. Dat is ook hier van toepassing, een goed aangelegd netwerk is erg belangrijk voor het internet in huis. Dit geldt voor zowel wifi als bekabeld internet.

Bekabeld internet

Internet dat via een kabel loopt is altijd meer betrouwbaar en minder vatbaar voor inteferentie. Zeker in vergelijking met wifi. Uiteraard is het niet zomaar mogelijk om overal in huis bekabeld internet te gebruiken. Vaste apparaten misschien wel maar met onze smartphones is dat ondenkbaar. Toch kijken we eerst naar het bekabelde internet en dan pas naar wifi oplossingen. Dit is de basis, het internet komt vaak ook bekabeld ons huis binnen.


Internet zonder kabels van buitenaf

In sommige gebieden is er nog geen goed internet via de kabel te ontvangen. Denk maar eens aan het buitengebied, campings, vakantieparken of dun bevolkte regio’s. Door gebruik te maken van de moderne innovaties is het nu ook mogelijk om op deze plekken gebruik te maken van snel en stabiel internet. Ik geloof dat Starlink hier tegenwoordig de beste oplossing voor geeft. Meer weten? Lees hier onze review van Starlink.


Het wifiversterkeradvies!

  • Jouw wensen zijn bij het aanleggen van een thuisnetwerk erg belangrijk. Maak van te voren een inschatting naar jouw gebruik en gewenste snelheid.
  • Veel producten worden duurder als er hogere internetsnelheden worden ondersteund. Als je zelf 1Gigabit internet voldoende vindt, stem hier dan de aanleg van je netwerk op aan. Koop in dit geval dan geen kabels of versterkers die een hogere snelheid ondersteunen. Je zal hier geen gebruik van maken.

Het begin, de meterkast

Internet komt vaak binnen via een kabel. Deze vinden we meestal in de meterkast. Hier hebben we ons eerste keuzemoment in de aanleg van een thuisnetwerk

  1. Het modem wordt in de meterkast geplaatst. Dit modem zorgt ervoor dat het signaal wordt omgezet naar Ethernet. Vaak wordt dit gewoon internet genoemd. Het is in ieder geval het signaal waarmee wij toegang krijgen tot het internet. Het modem ontvang je vaak van je provider. Maar je kan er ook zelf een kopen.
  2. Het modem staat ergens anders in huis. Als dit het geval is wordt er vaak een kleine switch of converter in de meterkast geplaatst. Dit laatste is bij glasvezel vaak het geval. Deze actie wordt ook vaak uitgevoerd door je internetprovider. Het modem wordt verbonden met een doorgetrokken kabel die aangesloten is op zowel de converter als het modem.

Beide mogelijkheden zijn prima. In sommige gevallen is deze keuze al voor je gemaakt en kan je er gewoon gebruik van maken. Als je wel de kans hebt om dit zelf aan te passen dan zou ik ervoor kiezen om het modem in de meterkast te plaatsen. Op deze manier is het modem mooi uit het zicht en kan je het gaan aansluiten met de rest van je infrastructuur.

Een patchpaneel?

Een patchpaneel is een apparaat dat wordt gebruikt om netwerkverbindingen in een gestructureerde en georganiseerde manier te beheren. Het dient als een centraal verbindingspunt waar alle netwerkkabels in een gebouw samenkomen en vervolgens via patchkabels worden verbonden met netwerkapparatuur zoals switches, routers of servers. Elk poort op het patchpaneel komt overeen met een specifieke netwerkverbinding, bijvoorbeeld naar een muurstopcontact in een kamer.

Wanneer een patchpaneel gebruiken:

  • Bij grotere netwerken: Als je thuisnetwerk veel apparaten heeft, zoals in een groot huis of als je een uitgebreid bekabeld netwerk wilt opzetten, zorgt een patchpaneel voor overzicht en eenvoud in het beheer van je netwerk.
  • Professioneel of gestructureerd netwerk: Als je een professioneel of semi-professioneel netwerk wilt aanleggen, is een patchpaneel nuttig om je kabelbeheer op orde te houden, wat toekomstige wijzigingen of uitbreidingen vergemakkelijkt.
  • Netwerk met vaste bekabeling: Wanneer je meerdere netwerkkabels door de muren of vloeren hebt getrokken naar verschillende kamers, helpt een patchpaneel om deze netjes te centraliseren.

Wanneer geen patchpaneel gebruiken:

  • Bij een klein of eenvoudig netwerk: Als je maar een paar apparaten bekabeld wilt aansluiten, bijvoorbeeld alleen een router en een computer, is een patchpaneel vaak overbodig.
  • Bij draadloze netwerken: Als je voornamelijk vertrouwt op Wi-Fi en slechts minimale bekabeling gebruikt, zoals enkel voor de router, is een patchpaneel niet nodig.
  • Kleine ruimtes: In een klein appartement of huis waar alle apparatuur dichtbij elkaar staat, kan een patchpaneel onnodig complex zijn.

Kortom, een patchpaneel is vooral handig voor grotere, meer complexe thuisnetwerken, waar overzicht en schaalbaarheid belangrijk zijn. Toch een patchpaneel nodig?

Selectie patchpanelen


Netwerkswitch

Een netwerkswitch is net wat anders dan een patchpaneel. In een netwerk kunnen beide componenten samen worden gebruikt: het patchpaneel voor het organiseren van bekabeling en de switch voor het routeren van netwerkverkeer.

Het kan dus best handig zijn om een netwerkswitch te installeren in je thuisnetwerk. Zeker op plekken waar meerdere apparaten staan die verbonden moeten worden. Dit kan de meterkast zijn maar ook een (thuis)kantoor. We hebben een uitgebreide koopgids geschreven over de aanschaf van een netwerkswitch


Internet kabels

Het volgende dat je nodig hebt zijn kabels. Hier zitten een aantal verschillen tussen. Het belangrijkste verschil is de ondersteuning is snelheid. Als we een voorbeeld nemen, van een huishouden die graag gebruik willen maken van 4 Gigabit internet. Dan heb je hier tenminste CAT6 of CAT7 kabels voor nodig. Een CAT5e kabel ondersteunt namelijk maar tot 1 Gigabit internet. Best een groot verschil. Gelukkig hebben we al een uitgebreid artikel gemaakt over alle veschillende UTP kabels.

In het kort:


Netwerk uitbreidden

Als de kabels zijn besteld, de meterkast is ingericht kan je beginnen met de uitbreidding van je netwerk. We maken hierin onderscheid tussen bekabelde uitbreidingen en draadloze uitbreidingen.

Bekabelde uitbreiding

Aangezien bekabeld internet nog steeds het meest stabiel en snel is, worden er nog vaak kabels getrokken in huishoudens. In al geplaatste (pvc) leidingen kan je met een trekveer kabels trekken. Een paar tips:

  • Trek van boven naar beneden want zwaartekracht
  • Het heeft niet de voorkeur om internetkabel in dezelfde leidingen te trekken als de stroomkabels. Dit geeft veel interferentie. Je kan dit trouwens wel oplossen met SF/UTP kabels.

Goede trekveren:

Je kan zelf kiezen welke ruimtes je wilt voorzien van een bekabelde aansluiting. Het kan voorkomen dat het niet mogelijk is, dit is per huis verschillend.

UTP wandcontactdoos

Als de kabel is getrokken kan deze worden aangesloten op een UTP wandcontactdoos. De kabel wordt hierop aangesloten en netjes weggewerkt in de muur. Je kan hier nu zelf een kabel op aansluiten.

UTP wandcontactdoos met wifi

Ja, je leest het goed. Tegenwoordig zijn er ook wandcontactdozen die al met wifi zijn ingebouwd. Er komt een mooi plaatje tegen de muur waarmee je je kabels kan aansluiten, maar dus ook een wifi signaal creëert. We hebben de ‘beste’ UTP wandcontactdoos voor je hieronder gepresenteerd. Er zijn niet veel varianten en deze is de meest toekomstbestendig. Eerlijk gezegd had ik er ook nog nooit van gehoord, we vinden deze de beste vanwege de specificaties en reviews:


Wifi uitbreidingen

Voor de wifi uitbreidingen zit je hier natuurlijk goed. We hebben veel artikelen over hoe je dit het beste kan aanpakken. Hieronder zie je een overzicht met de mogelijkheden. Klik op de afbeelding en je zult het volledige artikel vinden. In elk artikel staat uitgelegd hoe het werkt en of het geschikt is voor jouw situatie.

Geen kabel kunnen trekken?

Het kan natuurlijk zo zijn dat het niet lukt om een netwerkkabel te trekken. Maar je wilt tóch internet of wifi in die kamer! Gelukkig hebben we daar ook een oplossing voor. Je kan met een Powerline Adapter het internetsignaal verspreidden door gebruik te maken van je elektriciteitskabels. Dit werkt natuurlijk niet zo goed als een echte netwerkkabel maar je kan er best mee uit de voeten!


Netwerk instellen

Als het netwerk is aangelegd kan je beginnen met de instellingen. Je kan ervoor kiezen om alles op de fabrieksinstellingen te laten staan. Mijn advies is om dit niet te doen en hier en daar je eigen instellingen te configureren. Dit maakt je netwerk persoonlijker en waarschijnlijk ook makkelijker in gebruik. Weer een artikel? Jazeker!


Problemen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je na al deze stappen nog steeds tegen problemen aanloopt. De techniek kan je wel eens in de steek laten. Wat ik altijd zeg, meten is weten! We hebben een handleiding gemaakt met de meest voorkomende wifi problemen. Kijk hier eens naar als je problemen ervaart.


Handige accessoires

Goed gereedschap is het halve werk. Dat is bij veel klussen natuurlijk helemaal waar. Bij het aanleggen van je thuisnetwerk ook. We hebben nu alle stappen gehad. Ik deel graag nog mijn favoriete gereedschap als ik klussen uitvoer aan thuisnetwerk. Dan kan jij het straks ook helemaal zelf!

Succes! Als je nog vragen hebt, laat dan een comment achter!


douwe

Over de schrijver

Douwe

Douwe is een enthousiaste gebruiker van tech en gadgets. Houdt niet van traag internet. Zit dagelijks op het internet om te gamen, surfen of voor zijn werk. Vind het leuk om zijn expertise over wifi oplossingen te delen. Want niet werkende wifi, dat wilt toch niemand! Lees hier meer over Douwe!

Deel deze pagina:

  • Op plekken in huis geen wifi signaal?
  • Altijd gebruik maken van een snelle en stabiele verbinding?
Bekijk hier de beste oplossingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Response

  1. Sophie Avatar
    Sophie

    Ik had altijd problemen met mijn internetsnelheid. Na het lezen van deze gids ben ik toch nog maar een keer gaan kijken naar mijn kabels. Wat bleek, het waren nog ‘oude’ CAT5 kabels.

    We hebben nieuwe CAT6 kabels aangeschaft, onze internetsnelheid is nu wat het hoort te zijn!

    Bedankt!