Je zou je kunnen afvragen waarom we een artikel schrijven over UTP kabels op een website over wifi. Toch is dit eigenlijk niet zo raar, internet komt eigenlijk altijd bedraad je huis binnen. Ook het modem moet bedraad verbonden worden. Het kan zo zijn dat je met veel van je apparaten verbonden bent met wifi, toch is een bedrade verbinding in sommige gevallen aan te raden. Maar welke internetkabels, ethernet kabels of LAN kabels moet je dan gebruiken? We noemen dit UTP kabels en vertellen je er alles over in dit artikel over de beste van 2024!
Een UTP-kabel (Unshielded Twisted Pair) is een type netwerkkabel dat wordt gebruikt voor het verbinden van computers en andere netwerkapparaten binnen een lokaal netwerk (LAN). Hier zijn enkele kernpunten over UTP-kabels:
Opbouw: UTP-kabels bestaan uit meerdere paren van koperdraden die in elkaar zijn gedraaid (getwist). Elk paar bestaat uit twee draden die om elkaar heen zijn gewikkeld, wat helpt bij het verminderen van elektromagnetische interferentie van externe bronnen en van de andere paren in dezelfde kabel.
Types: Er zijn verschillende categorieën van UTP-kabels, die worden aangeduid met Cat (van ‘Category’), zoals Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a, en Cat7. Deze categorieën verschillen in hun prestaties.
Gebruik: UTP-kabels worden veelvuldig gebruikt in zowel thuisnetwerken als bedrijfsnetwerken voor het verbinden van computers, routers, switches en andere netwerkapparatuur. Ze worden vaak gebruikt voor Ethernet verbindingen.
Connectors: UTP-kabels maken gebruik van RJ45-connectors om verbinding te maken met netwerkapparatuur. RJ45 is een standaard connector voor Ethernet netwerken.
Voordelen: UTP-kabels zijn populair vanwege hun flexibiliteit, lage kosten, en voldoende prestaties voor de meeste netwerkbehoeften. Ze zijn ook relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden.
UTP, FTP en SF/UTP zijn verschillende soorten internetkabels die zich onderscheiden door hun manier van afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI). Welke het beste is, is afhankelijk van je situaties. Vaak is een UTP kabel het beste geschikt voor huishoudens. Hier is minder storing van andere bronnen. Als je zoekt naar internetkabels voor grotere ruimtes of op plekken met veel interferentie. Kijk dan eens naar de FTP en SF/UTP internetkabels. Je leest hieronder meer over de verschillen.
UTP-kabels, of Unshielded Twisted Pair, bestaan uit meerdere paren getwiste koperdraden zonder extra afscherming. Ze zijn flexibel, eenvoudig te installeren en goedkoop, maar bieden minder bescherming tegen EMI en ruis.
FTP-kabels, of Foiled Twisted Pair, hebben een extra laag folieafscherming rond alle getwiste paren samen. Dit biedt betere bescherming tegen EMI en crosstalk (interferentie tussen de draden binnen de kabel) dan UTP-kabels. FTP-kabels zijn echter iets duurder en minder flexibel, en de installatie kan ingewikkelder zijn vanwege de afscherming.
SF/UTP-kabels, of Shielded Foiled/Unshielded Twisted Pair, hebben zowel een gevlochten afscherming (shield) als een folielaag rond de getwiste paren, wat dubbele bescherming biedt tegen EMI. Deze kabels bieden de beste bescherming tegen EMI en crosstalk, wat vooral belangrijk is in omgevingen met veel elektromagnetische interferentie. Ze zijn echter duurder en minder flexibel dan UTP- en FTP-kabels, en de installatie is complexer door de uitgebreide afscherming.
De verschillende categorieën van netwerkkabels, zoals CAT5e, CAT6, CAT7 en CAT8, hebben specifieke eigenschappen en prestaties die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen en omgevingen.
CAT5e: CAT5e (enhanced) is een verbeterde versie van de oorspronkelijke CAT5-kabel. Het biedt ondersteuning voor netwerksnelheden tot 1 Gbps (Gigabit Ethernet) en een bandbreedte van 100 MHz. CAT5e-kabels hebben verbeterde specificaties voor crosstalk en ruisreductie in vergelijking met CAT5, waardoor ze betrouwbaarder zijn voor Gigabit-netwerken. Ze zijn geschikt voor de meeste thuis- en kantoornetwerken.
CAT6: CAT6-kabels bieden verbeterde prestaties ten opzichte van CAT5, met ondersteuning voor snelheden tot 1 Gbps (Gigabit Ethernet) en een bandbreedte tot 250 MHz. Ze hebben strakkere specificaties voor crosstalk en ruis, waardoor ze betrouwbaarder zijn voor hogere snelheden. Op korte afstanden (tot 55 meter) kunnen CAT6-kabels zelfs snelheden tot 10 Gbps ondersteunen.
CAT7: CAT7-kabels zijn ontworpen voor 10 Gigabit Ethernet en bieden een bandbreedte tot 600 MHz. Ze hebben betere afscherming met zowel folieschermen rond elk paar draden als een gevlochten afscherming rond de hele kabel, wat zorgt voor minimale EMI en crosstalk. CAT7-kabels gebruiken speciale GigaGate45-connectors, die compatibel zijn met standaard RJ45-connectors.
CAT8: CAT8-kabels zijn de nieuwste en meest geavanceerde categorie, ontworpen voor snelheden tot 25 Gbps of 40 Gbps en een bandbreedte tot 2000 MHz. Ze hebben een uitgebreide afscherming tegen EMI en crosstalk, waardoor ze ideaal zijn voor datacenters en andere omgevingen die extreem hoge snelheid en betrouwbaarheid vereisen. CAT8-kabels gebruiken ook RJ45-connectors, maar hun maximale kabellengte voor optimale prestaties is korter, meestal tot 30 meter.
De CAT5e kabel is nog steeds het meest geschikt voor thuisgebruik. Door de gemiddelde lage kosten in combinatie met de ondersteuning voor Gigabit Ethernet maakt het de beste keuze. Wil je klaar zijn voor de toekomst en heb je nog hogere internetsnelheid? Kies dan zeker voor de CAT6 kabels!
Tegenwoordig zijn er ook platte kabels te koop. Door het strakke design worden deze steeds populairder. Toch kan je beter geen gebruik maken van deze kabels. Er wordt namelijk bezuinigd om de bescherming en AWG waarden. Dit zorgt ervoor dat deze kabels gevoeliger zijn voor storingen. Ze zijn wel makkelijker weg te werken en zien er een stuk mooier uit, dat dan weer wel.
AWG staat voor American Wire Gauge, een gestandaardiseerd systeem dat de diameter van elektrische geleiders, zoals koperdraad, aangeeft. In dit systeem betekent een kleinere AWG-waarde een dikkere draad. Bijvoorbeeld, een 24 AWG-draad is dunner dan een 12 AWG-draad. De diameter van de draad neemt af met toenemende AWG-waarde, wat invloed heeft op de weerstand: dikkere draden (met lagere AWG-waarden) hebben minder weerstand dan dunnere draden (met hogere AWG-waarden). Dikkere draden kunnen meer stroom geleiden zonder oververhitting, wat belangrijk is bij toepassingen waar hoge stroomsterktes vereist zijn.
In netwerkkabels, zoals UTP en FTP, wordt AWG vaak gebruikt om de dikte van de koperdraad aan te geven. Typisch worden 23 AWG en 24 AWG draden gebruikt in Ethernet-kabels. Een 23 AWG-draad is dikker dan een 24 AWG-draad en heeft lagere weerstand, wat nuttig kan zijn voor lange kabelruns of hogere snelheden. AWG wordt niet alleen gebruikt voor netwerkkabels, maar ook voor allerlei andere elektrische en elektronische bedrading, zoals stroomkabels en luidsprekerkabels. Kortom, AWG is een belangrijke maatstaf bij het kiezen van de juiste kabel voor specifieke toepassingen, omdat het de dikte van de draad en daarmee de elektrische eigenschappen zoals weerstand en stroomcapaciteit aangeeft.
Er bestaan ook kabels die geschikt zijn voor buiten. Deze kabels zijn voorzien van extra bescherming en zijn waterdicht. Op deze manier zijn de kabels bestand tegen regen, zon en sneeuw.
De dubbele mantel kan daarnaast zelf bescherming bieden tegen knaagdieren maar een garantie heb je hier niet voor. Een buis is dus zeker aan te raden op plekken met veel knaagdieren
Power over Ethernet (PoE) is een innovatieve technologie die zowel gegevens als elektrische stroom over dezelfde UTP-kabels kan verzenden. Dit heeft verschillende voordelen en toepassingen, vooral in omgevingen waar het leggen van aparte stroomkabels lastig of kostbaar is. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van PoE
Voordelen
Technische Specificaties
Toepassingen