Een trage, slechte of haperende wifi kan erg vervelend zijn. Veel apparaten zijn tegenwoordig afhankelijk van een goed en stabiel wifi signaal. Toch gebeurt het nog te vaak dat dit niet het geval is. In dit artikel laten we je meerdere oplossingen zien om je wifi te verbeteren. Lees snel verder!
Om te beginnen doen we een test om te kijken of je internetsnelheid klopt. Als je thuis internet hebt, is dit afkomstig van je provider waar je een abonnement hebt afgesloten. In dit abonnement zie je hoeveel Mbps internetsnelheid je zou moeten ontvangen. Vaak is dit 100 Mbps maar dat kan ook veel hoger zijn. Zowel bedraad als met wifi moet je deze snelheid kunnen halen. Om dit te testen kan je de snelle internetsnelheid test doen van fast.com:
Lees hier meer over je internetsnelheid. Klopt je internetsnelheid maar toch nog haperingen? Dat kan aan verschillende factoren liggen. We gaan er hieronder dieper op in.
De eerste mogelijkheid is om te wisselen van een wifi kanaal. Je hebt het namelijk misschien niet altijd door maar door veel aanwezige wifi signalen kan er vertraging optreden. Gelukkig is dit te omzeilen als je voor een ‘rustiger’ kanaal kiest. Dit kan grote effecten hebben op je internetsnelheid en ook voor de stabiliteit van je signaal.
Frequentiebanden zijn de volgende mogelijkheid om je wifi signaal te verbeteren. Deze banden zijn niet hetzelfde als de wifi kanalen maar hebben ook een grote invloed. Wifi signalen zijn in verschillende frequentie beschikbaar, vergelijk dit maar met radiosignalen. Tegenwoordig hebben we veel te maken met de 2,4 GHz en de 5 GHz frequentiebanden. De 2,4 GHz heeft een beter bereik maar een minder hoge snelheid terwijl de 5 GHz een slechter bereik heeft maar wel hogere en stabielere internetsnelheden. Een mix van beide wordt dus aangeraden.
Een andere mogelijkheid is het juist instellen van jouw wifi netwerk. Dit geeft vooral voordelen op het gebruiksgemak van je wifi, toch is dit erg belangrijk als je een wifi signaal wilt verbeteren. Als alles goed staat ingesteld kan het daar immers niet meer aan liggen. Wist je trouwens dat je meerdere routers of wifi versterkers de zelfde wifi naam kan geven? Het apparaat maakt dan automatisch verbinding met het beste wifi signaal. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat je op zolder nog verbonden bent met de wifi van beneden. Met de juiste naamgeving en instellingen voorkom je dit.
Een veel voorkomend probleem is dat je niet genoeg wifi bereik hebt. Het is namelijk zo dat hoe groter de afstand tot de bron van je wifi, hoe slechter je wifi gaat zijn. Het is daarom ook aan te bevelen om het bereik van je netwerk te vergroten. Op deze manier heb je overal in huis of kantoor dekking. Alleen met een goede dekking haal je de gewenste internetsnelheden. Zeker op zolder of andere plekken ver van de router verwijderd zal dit kunnen helpen.
Stoorzenders zijn helaas ook een rede voor een slecht wifi signaal. Aangezien iedere situatie anders is, is hier eigenlijk maar één oplossing voor. Om stoorzenders te identificeren moet je alle apparaten één voor één uitzetten en tussendoor je internetsnelheid testen. De apparaten waar dit voor geld maken ook gebruik van de wifi. Wellicht is er een apparaat wat voor veel interferentie zorgt. Door deze te identificeren kan je de bron van je slechte wifi wegnemen. Het kost misschien wat werk maar dit is een belangrijke stap in het achterhalen van wifi problemen.
De wifi router zorgt, net als een verkeersleider, voor de verspreiding van je wifi signaal. Dit moet natuurlijk goed gebeuren anders kan er een slecht wifi signaal ontstaan. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, de wifi router moet namelijk over de laatste updates bezitten. Gelukkig gaat dit vaak automatisch maar wel goed om te controleren.
De plek van de wifi router is ook erg belangrijk. Weggestopt in de meterkast of de hoek van je woonkamer? Grote kans dat de antennes het signaal dan niet goed kunnen verspreiden. Kies voor een centrale plek in huis waar de antennes de ruimte vrij zijn van obstakels. Alleen dan kan de router zijn werk goed doen.
Het kan ook helpen om een nieuwe wifi router aan te schaffen. Zeker een oude router kan voor een slecht wifi signaal zorgen. Hoe ouder het apparaat hoe aannemelijker het is dat deze oude wifi standaarden hanteert. Nieuwe wifi standaarden zoals wifi 6 of 6E zijn sneller en stabieler. Een nieuwe router die deze standaarden hanteert zal ongetwijfeld een verbetering in je wifi signaal realiseren. Daarnaast ben je ook gelijk een stuk toekomstbestendiger, een goede investering!
De antennes van die het signaal versturen moeten op de juiste manier gepositioneerd zijn. Alleen kan kan het wifi signaal zich goed verspreidden. Een goede plek is één, maar de antennes richten is dan net zo belangrijk. Het is namelijk goed om te weten dat het signaal zich als een soort donut om de antenne zal verspreidden. Het signaal verspreid zich dus horizontaal en niet verticaal, wat wellicht tegen je verwachting ingaat. Een makkelijke handeling die een slecht wifi signaal zou kunnen oplossen!
Er zijn ook mogelijkheden om het wifi signaal een figuurlijk zetje in de rug te geven. Er zijn apparaten die met speciale antennes slechte wifi signalen kunnen ontvangen en dan met meer kracht kunnen doorsturen. Zeker op hotspot van campings is dit een veelgebruikte handeling. Ook op lastige plekken in huis of bijgebouwen zou dit een uitkomst kunnen bieden. Deze oplossing is anders dan de traditionele wifi versterkers. Wifi versterkers zijn er vooral om een groter bereik te realiseren. Een zwak signaal ontvangen en met meer kracht uitzenden, dat is wat deze oplossing doet.
Als de bovenstaande oplossing niet hebben geholpen kan het helpen om het signaal uit te breidden. Hiervoor zijn speciale wifi versterkers met elk zijn voor en nadelen. Het komt er eigenlijk op neer dat er altijd wel een mogelijkheid is om je signaal uit te breidden. Kies wel de juiste oplossing!
Heb je helemaal geen wifi signaal? Overweeg dan een Powerline adapter. Dit apparaat maakt een nieuwe wifi signaal door zich met de router te verbinden. Deze verbinding komt tot stand door het stroomnet. Je elektriciteitskabels fungeren dus als internetkabels.
Op plekken waar je twijfelt over de dekking is een access point aan te raden. Een access point wordt namelijk verbonden met een internetkabel. Je bent hiermee gegarandeerd van de hoogst haalbare internetsnelheid. Een ander voordeel is dat een access point vaak geen extra stroomkabel nodig heeft. Stroom wordt namelijk getapt uit de internetkabel!
Wil je jouw wifi problemen voor eens en altijd oplossen? Kies dan voor de wifi mesh! Het is wel een kostbare oplossing maar dan ook direct de beste. Een wifi mesh maakt namelijk één groot netwerk in je hele huis. Door de plaatsing van meerdere stations die hetzelfde wifi signaal verzenden wordt dit gerealiseerd. Deze oplossing wordt vaak in grote kantoorgebouwen gebruikt. Maar ook in huis is dit een aanbevolen oplossing. Je weet hiermee zeker dat je overal genoeg dekking, snelheid en stabiliteit hebt!