Met veel toepassingen worden tegenwoordig schermen gebruikt. Een scherm geeft dan een visuele weergave van een bepaald beeld. Denk maar eens aan je telefoon, televisie en laptop. Er zijn vaak verschillen in de kwaliteit van dit beeld. Een slecht beeld geeft vaak een korrelig en wazig beeld. Een scherp beeld is helder en duidelijker. Deze verschillen woorden veroorzaakt door de pixels in je scherm. Hoe meer van deze pixels, hoe scherper het beeld is. In dit artikel gaan we dieper in op beeldkwaliteit en komen we er achter welke resolutie het beste is.
Een videodeurbel of IP beveiligingscamera maakt ook gebruik van een bepaalde beeldkwaliteit. Hoe hoger deze kwaliteit, hoe meer details je kan zien. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld gezichten of kentekenplaten. Je wilt een zo goed mogelijk beeldkwaliteit anders mis je belangrijke beveiligingsfactoren. We hebben voor beide producten een uitgebreid artikel geschreven. Interesse in een videodeurbel of IP camera met een goede beeldkwaliteit? Klik dan snel op de onderstaande knoppen!
Beeldkwaliteit wordt uitgedrukt in bepaalde resoluties in combinaties met functionaliteiten van het scherm. We beginnen eerst met de beschikbare beeldresoluties en gaan daarna verder in op de functionaliteiten van een scherm zoals HDR.
SD resolutie is een van de oudste en meest basale beeldresoluties die wordt gebruikt in de televisie- en videowereld. Het standaardformaat voor SD is 640×480 pixels. SD beelden hebben over het algemeen een lagere beeldkwaliteit en zijn minder scherp dan hogere resoluties.
HD resolutie heeft de manier waarop we naar televisie kijken drastisch veranderd door scherpere beelden en meer detail te leveren. Er zijn twee veelvoorkomende HD resoluties:
2K resolutie is een tussenliggende stap tussen HD en 4K, voornamelijk gebruikt in bioscoopprojectie en professionele videoproductie. Het heeft een resolutie van ongeveer 2560×1440 pixels. De 2K resolutie geeft een scherp beeld en wordt veel gebruik op moderne televisies en laptops.
4K resolutie, ook bekend als Ultra High Definition (UHD), heeft een resolutie van ongeveer 3840×2160 pixels. Met vier keer zoveel pixels als Full HD levert 4K ongelooflijk scherpe beelden en wordt het steeds populairder voor consumententelevisies, streamingdiensten en videogames.
8K-resolutie is de nieuwste stap in beeldresolutie en biedt een verbluffende niveau van detail met een resolutie van ongeveer 7680×4320 pixels. Hoewel nog niet wijdverspreid, wordt 8K gezien als de toekomst van beeldkwaliteit en wordt het langzaam geïntroduceerd in high-end televisies en professionele videoproductie.
HDR staat voor High Dynamic Range, wat in het Nederlands “hoog dynamisch bereik” betekent. Het is een technologie die is ontworpen om de algehele beeldkwaliteit te verbeteren door een breder scala aan helderheid en kleuren te ondersteunen dan traditionele standaard dynamisch bereik (SDR) -weergave.
Het belangrijkste kenmerk van HDR is het vergroten van het contrast tussen de lichtste en donkerste delen van een beeld, waardoor zowel de hooglichten als de schaduwen meer details bevatten. Dit resulteert in beelden die veel dichter bij wat het menselijk oog natuurlijk waarneemt komen, met een groter gevoel van diepte, levendigheid en realisme.
Er zijn verschillende HDR-formaten beschikbaar, waarvan HDR10 en Dolby Vision de meest voorkomende zijn. HDR10 is een open standaard die een breed scala aan apparaten ondersteunt, terwijl Dolby Vision een gepatenteerde technologie is die geavanceerdere metadata gebruikt voor een dynamische beeldverbetering van frame tot frame.
HDR-compatibele inhoud, zoals films, tv-programma’s en videogames, wordt speciaal gemasterd om de voordelen van HDR-technologie te benutten. Dit omvat het vastleggen, bewerken en weergeven van beelden met een groter helderheidsbereik en een breder kleurengamma.
Over het algemeen draagt HDR-technologie aanzienlijk bij aan het verbeteren van de algehele kijkervaring door levendigere kleuren, diepere contrasten en een groter gevoel van realisme te bieden, waardoor kijkers worden ondergedompeld in adembenemende visuele ervaringen.
Om zo goed mogelijk te genieten van de mooiste beeldkwaliteit heb je ook een snel en stabiel wifi netwerk nodig. We hebben hiervoor meerdere artikelen geschreven, neem eens een kijkje: